Lodowe kanapki waniliowe z ciasteczkami owsianymi

DSC04810

Kruche ciasteczka owsiane przełożone domowymi lodami waniliowymi – w sam raz na upalne sierpniowe wieczory.

SKŁADNIKI na 12 kanapek lodowych:

DSC04813

LODY WANILIOWE:

  • 4 duże żółtka
  • 80 g i łyżka cukru
  • 350 ml mleka
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 400 ml śmietany kremówki
  • laska wanilii

Żółtka ubijamy z jedną łyżką cukru na jasną masę. W rondelku mieszamy 120 ml mleka z pozostałym cukrem, miodem i skrobią. Dodajemy pozostałe mleko i śmietankę. Cienkim nożykiem wyskrobujemy ziarna z jednej laski wanilii, dorzucamy do rondelka. Całość podgrzewamy na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż zacznie parować i pojawią się bąbelki. 100 ml gorącej mieszanki stopniowo dolewamy do żółtek, ciągle mieszając. Mleko z żółtkami dolewamy do zawartości rondelka i gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Masę przelewamy do pojemników odpornych na niską temperaturę przez sito perlonowe (lub zwykłe sito wyłożone gazą). Pojemnik wkładamy do zimnej wody, od czasu do czasu mieszamy (masa musi się dobrze schłodzić). Gdy masa jest już zimna, wkładamy ją do lodówki na co najmniej dwie godziny. Następnie pojemnik wkładamy do zamrażarki na około godzinę. Masę wyjmujemy, krótko mieszamy i znowu wkładamy do zamrażarki, tym razem na co najmniej pięć godzin (najlepiej na całą noc).

DSC04808

CIASTECZKA OWSIANE:

  • 70 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 130 g demerary
  • 1 duże jajo
  • 180 g płatków owsianych

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni (ciasteczka pieczemy na dwóch poziomach – najwyższym i najniższym). Dwie formy wykładamy papierem do pieczenia. W misce mieszamy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieramy z brązowym cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i mąkę, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy płatki owsiane. Łyżką nabieramy porcje ciasta, w dłoniach formujemy kuleczki, które następnie nieco rozpłaszczamy na blasze. Na każdej blasze powinno się znaleźć 12 ciasteczek w dość dużych odstępach (rosną!). Ciasteczka pieczemy około 10 minut, zamieniając górną i dolną formę miejscami w połowie pieczenia. Po upieczeniu zostawiamy je w piekarniku na kilka minut, następnie wykładamy na kratkę – tu pozwalamy im ostygnąć całkowicie.

KANAPKA!

Wyjmujemy pudełko z lodami (twarde są nie do nałożenia). Każdemu ciastku znajdujemy przyjaciela o podobnym kształcie i rozmiarze (podobnie jak przy robieniu makaroników). Miękkie (ale nie roztopione!) lody nakładamy gałką do lodów lub łyżką na jedno ciasteczko i delikatnie przyciskamy drugim. Chłodzimy w zamrażarce co najmniej godzinę.

DSC04816

DSC04814

Akcja lodowa 2013

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s